Salı, Ocak 17, 2006

Pardus da Lazrus Kurulumu

Delphi ile zorunlu bir gece geçirdikten sonra Linux üzerindeki alternatiflerine de göz gezdirdim. Kylix hem 90 mb lik boyutu hemde Borland a bağımlı olmasıyla beni pek cezbetmedi. Diğer taraftan daha önce adını duyduğum Lazarusu denemeye karar verdim.

İlk olarak bu adresden Free Pascal'ı yüklememiz gerekiyor. Yükleme işlemi oldukça kolay.

1. Paketi indirip açın.
2.Açtığınız klasörde sh install.sh yazıp enter a basın.
Bu noktada bir işlem daha yapacağız bu Lazarusdan kaynaklanan bir uyum probleminin üstesinden gelmek için bu adresde bulacağınız Free Pascal kaynak kodlarını indirip uygun bir klasöre açın. (Bu klasörün adı FPC daha sonra kullanacağız)

İkinci adımda Lazarus IDE'yi indirip yükleyeceğiz. Ancak bunun için gtk 1.x kütüphanelerinin kurulu olması gerekiyor. Eğer kurulu değilse PİSİ ile rahatlıkla kurmanız mümkün. Daha sonra bu adresden en son cvs kodlarını indiriyoruz ve açıyoruz. Lazarusu derlemeden önce yapmamız gereken bir diğer iş gdk-pixbuf paketini kurmak. Bunun için Gnome'un sitesinden kaynak kodu indirip ./configure, make, make install ile kuruyoruz. Daha sonra libgdk_pixbuf.so.2 dosyasının yerini tesbit edip export LD_PRELOAD=usr/local/lib/libgdk_pixbuf.so.2 şeklinde ortam değişkenimizi tanımlıyoruz. (Tabi daha sonra bunu açılış dosyalarından birine yazmakda fayda var) (Bu arada bu ipucu için cartman'a teşekkürler)
artık lazarusun kaynak kodlarını açtığımız klasöre gidip ' make clean install ' komutunu verebiliriz.

Derleme işlemi bittikten sonra aynı klasörde ./lazarus yazarak IDE mizi başlatabiliriz. IDE ilk başladığınde Free Pascal ı bulamadığına dair bir uyarı verecektir. Bu durumda Ana menüden Enviroments -> Enviroments options -> FPC source directory yi seçip daha önce açtığımız FPC klasörünün bulunduğu yeri yazıyoruz. IDE miz artık kullanıma hazır.

Çok iyi bir belge olmadığının farkındayım bunun ama Lazarus PISI paketi çıkana kadar kullanılacak geçici bir belge olduğundan çok da fazla bir önemi yok sanırım.

Hiç yorum yok: