Pazartesi, Ocak 16, 2006

Delphi ile Bir Gece


( DELPHOI ) Antikçağ Yunanlılarının en ünlü kahinlik tapınağı

Eski Yunan inançlarına göre, tanrılar tanrısı Zeus'ün oğlu Apollon, yılan-canavar Python'un bekçilik ettiği bu tapınağı onu öldürerek ele geçirmiş. Pythia adlı kahin-büyücü kadını buraya yerleştirmiş, bu kadın gelecekten haber soranlara babası Zeus'ün sözcüsü olan Apollon'dan aldığı karşılıkları bildirirmiş. Burada yer altındaki bir yarıktan çıkan dumanın etkisiyle yarığın başındaki kahin ki adı phytia'dır transa geçer ve tanrı apollonin agzında konustuguna inanılırdı. Yarışma yeri Olympia'nın karşısında bir düşünme ve duyma yeri olan Delphoi'nin ortasında kutsal taş Omphales varmış, onun durduğu yer, dünyanın tam ortasıymış.

Gelecekten haber verme alanında ünlü eski Yunan kentlerinin sınırlarını çok aşan ve hemen o çağın bütün uygarlığına yayılan Delphoi tapınağı gerçekte, geleneğin hukuksal bir düzene dönüşmesini gerçekleştirmiştir. Apollon'un yetkesi, Zeus'ün sözcüsü olarak, düzenin sağlanması yolunda tanrılık yasalar oluşturmuştur. Delphoi antikçağ Yunanlılarının bir çeşit kilisesidir. Yunan tarihinde rastlanan ilk mezhep olan Pythagorasçılıkta bu kilisenin ürünüdür.

Bu başlığı neden yazdığıma gelince yarın sınav var Delphi'den (Tabi bu Borland'ın Delphi'si). Bu güne kadar miadı doldu diye öğrenmemekde direndiğim bu IDE'yi ( Bazılarına 100 defa yazdırmak lazım Delphi bir dil değil Object Pascal için bir IDE dir diye.) Öğrenmek için yarın saat 16.00 a kadar vaktim var. Hayırlısı olsun :-)

Hiç yorum yok: