Pazartesi, Şubat 20, 2006

AB Tarama Sürecinde LKD nin Rolü

Yeni Gelen Edit: Konu ile ilgi Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Sn. Ali Babacan'ın özel kalemi ile görüştükten sonra Derneğimizi tanıtan ve verebileceğimiz katkıları belirten bir belgeyi hazırlamaya başladım. Bütün LKD üyelerinin wiki tarzındaki bu belgeye katkılarını bekleriz.

Geçtiğimiz 2 günlük süreçte EGE Çevre ve Kültür Platformunun bir toplantısındaydım. Bu toplantıda bu güne kadar fark etmediğimiz veya yeterli önemi vermediğimiz bir konuyu öğrendim.

Bildiğiniz gibi AB üyeliği için tarama süreci içindeyiz. Bu süreçte AB nin isteği üzerine tarama süreci için yapılan toplantılara STK larda davet edilmiştir. Bu aşamada oluşturulacak taslak metinlere göre müzakere süreci başlayacak ve bu süreç dahilinde ülkemizin geleceğini belirleyecek yasalar çıkacaktır.

Tarama süreci içindeki pek çok başlık doğrudan bilişim ve Açık Kod ile ilgili görünmesede aslında gerek bilgi-işlem dünyasını gerekse Açık Kod u ilgilendiren başlıklar olacaktır. Basit örnek vermek gerekirse eğer biz bu sürece müdahil olmaz isek önümüzdek 30 yıl Milli Eğitim Bakanlığının Müfredatında Bilgisayar Derslerinde Kelime İşlemci Değil MS Word öğretilmesi gerektiği yazabilir.

Şimdi eylem zamanı... Tarama süreci başladı ve son sürat devam ediyor. Bir an önce konu ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulmalı AB Genel Sekreterliği ile temasa geçilip bu tarama sürecine diğer Sivil Toplum Kuruluşları gibi müdahil olmak istediğimiz söylenmeli ve en kısa zamanda her başlıkta bize neler düşüyor sorusunun cevabını bulup söz konusu toplantılara temsilcilerimizle katılmalı ve geleceğimiz üzerinde söz sahibi olmalıyız.

Geleceği göremeyiz ama ona müdahale etme ve şekillendirme şansı bugün elimizde.... Tarama süreci ile ilgili daha geniş bilgi için www.abgs.gov.tr adresine bakabilir, bu sürece destek olmak icin proje-cg listesine görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: